image

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Novinky > Změny ve výplatě podpory v nezaměstnanosti od 1.1.2024

Změny ve výplatě podpory v nezaměstnanosti od 1.1.2024



Od 1.1.2024 vstupuje v platnost novela zákona o zaměstnanosti, která se nejvíce dotkne osob, které se opakovaně a v krátkém časovém období vracejí na úřad práce a žádají o podporu v nezaměstnanosti. Dále se změny budou týkat osob, které získaly odstupné.

 

 

Podmínkou pro získání podpory v nezaměstnanosti je, že žadatel v průběhu posledních 2 let alespoň 12 měsíců pracoval a odváděl důchodové pojištění. V zákonem stanovených případech je možné i započtení náhradních dob pojištění. Toto zůstává dle původní úpravy, nemění se ani podpůrčí doba, která závisí na věku žadatele.

Podpůrčí doba činí:

  • 5 měsíců, pokud je žadatel mladší než 50 let
  • 8 měsíců, jestliže je žadateli 50 až 55 let
  • 11 měsíců, pokud je žadatel starší 55 let

Změny se budou týkat lhůty, kdy budou mít osoby s nevyčerpanou podpůrčí dobou nárok na novou podporu v nezaměstnanosti. Ta se prodlužuje z původních 3 měsíců na 6 měsíců. V praxi to pak znamená, že od chvíle nástupu do nového zaměstnání do okamžiku, kdy je možné žádat na ÚP o novou podporu v nezaměstnanosti, musí uplynout nejméně půl roku.

Další změny přináší i situace, kdy uchazeč o zaměstnání předcházející podporu vyčerpal v celé podpůrčí době. V tomto případě bude možné žádat o podporu v nezaměstnanosti nejdříve po uplynutí 9 měsíců, oproti původní úpravě, kde bylo stanoveno 6 měsíců.

Od 1.1.2024 platí pro osoby, kterým bylo vyplaceno odstupné, že jim bude náležet podpora v nezaměstnanosti ihned po ukončení zaměstnání. Zároveň však končí možnost žádat o kompenzaci Úřad práce v případě, že zaměstnavatel odstupné zaměstnanci nevyplatil.

V případě dotazů se na nás neváhejte obrátit:

☎ 733 510 693, 731 487 284, 777 931 764
???? op@portimo.cz